Observera: Tillämpa endast dessa råd för hattar från panamahattar.se / AKANI AB
För hattar inhandlade på annat håll rekommenderar vi att du följer

anvisningar från respektive leverantör.

 

 

  Rulla hatt  
 

En egenskap som tydligt förknippas med den äkta Panamahatten är att den kan rullas ihop och packas ner i resväskan. Detta är möjligt tack vare de smidiga fibrer hattarna tillverkas av och den täta flättekniken. För att inte bryta fibrerna och för att hatten skall återfå sin form efter uppackning så är det viktigt att följa nedanstående instruktioner. För vårt torra inomhusklimat vintertid är det särskilt viktigt att fukta hatten innan den rullas ihop. Notera också att hatten skall förvaras i sin normala form och bara hållas hoprullad korta perioder.

 
  Rulla utan att vika.  
  Panamahattar är flexibla och relativt enkla att rulla ihop – men de skall inte dubbelvikas, skrynklas ihop eller behandlas ovarsamt. En sådan behandling gör att strån bryts och flätningen skadas.  
 
  Förvara utan rullning  
  Panamahattar skall bara rullas för transport och skall aldrig förvaras rullade. Ju längre en hatt hålls rullad, desto längre tar det för den att återfå sin ursprungliga form. Ångbehandling kan vara till hjälp.  
     
  Rulla inte torr hatt  
  I intensiv hetta och vid låg luftfuktighet kan fibrerna torka och bli sköra. Om Du försöker att rulla ihop en uttorkad hatt kan det göra att fibrerna bryts. Tänk särskilt på detta vintertid, när luftfuktigheten inomhus i Sverige är praktiskt taget obefintlig. Fukta hatten genom att hålla den över en kastrull med kokande vatten eller genom att spraya den med varmvatten.  
     
  Rulla inte de enklaste modellerna  
  De enklaste hattarna med grövre flätning är inte lika smidiga och därför mer benägna att brytas. Följ rekommendationerna vilka hattar som är lämpliga att rulla under “Hattar att köpa”.  
     
  Den luriga Fedoran  
 

Fedora-modellen har ett skarpt veck på kullens framsida som kan göra att fibrer bryts av . Om man är försiktig och särskilt denna del fuktas så kan de bättre graderna av Fedora rullas utan problem.

 
 

 

 
Rulla en "Fedora"

 

 

 

Håll hatten framför Dig med kullens veck riktat i sidled.

 

Tryck försiktigt ut den invikta kullen och var särskilt försiktig vid det skarpa vecket i kullens framkant.
 

Nu kan Du försiktig vika hatten på mitten så att ena sidan böjs in i den andra och bildar en skål-liknande form, färdig att rullas.

Hatten kan nu försiktigt rullas ihop med ett finger inuti översta delen av kullen för att hindra att den rullas för hårt.
 


 
           

 

 

  Sköta hatt  
 

Håll alltid i brättena – aldrig i kullen. Därmed minskar Du risken för att skapa så skarpa veck att fibrerna bryts.

Lägg alltid ifrån Dig hatten med kullen neråt. De flesta vill ha brättet lätt neråtböjt i framkant. Denna form bibehålls bäst genom att hatten förvaras upp-och-ner.

 
 

Om Din Panamahatt tappar formen så bör Du kunna få den att återta sin ursprungliga form genom att ånga den försiktigt over en kastrull, kanna eller elektrisk vattenkokare med kokande vatten. Brättena jämnas av med ångstrykjärn eller vanligt strykjärn på låg värme. Använd alltid en fuktad pressduk av ofärgat tyg. Hatten skall sedan placeras över ett föremål av lämplig form och storlek, en skål till exempel, för att torka och återhämta sig. Eftersom behovet att rätta till hatten ofta inträffar under resa så medföljer några extra tips med leverans av varje hatt.

 
  Om hatten blir smutsig, pröva först att damma av den med en torr, ren trasa. Om fläckarna sitter kvar efter denna behandling, använd en våtservett (ansikts- eller babyvariant). Drag försiktigt över fläcken i fiberriktningen, skrubba inte hårt. Använd aldrig tvål och vatten.  
   

 

 
 

 
     
  Tips för att tillverka en enkel transportförpackning: Köp en papprulle (minst 8 cm i diameter) med plastlock i närmaste kontorsvarubutik. Mät hatten i rullat läge, lägg till några centimeter för locken och som säkerhetsmarginal. Kapa med bågfil eller annan fintandad såg och putsa innerkanterna. Den riktigt pappslöjds-intresserade kan säkert dekorera utsidan.
 
 
     
  När  jag demonstrerade denna lösning för en något äldre kamrat kom han med ett eget förslag till transportförpackning. Den kan bli dyrare än ovanstående alternativ.